Home | de schrijver | Littekens | Losgeld | Brand! | Exousia | De Laatste Week | Kromnagel | Het bezoek | bestellen
Boeken Erik de Gruijter
EXOUSIA
Is wat er gebeurt achter deze grauwe muren alleen een onschuldig spel van studenten?
Welk duister geheim dragen de bewoners van het huis met zich mee?

"Exousia". Wat is de betekenis van deze smeedijzeren letters op de zwart uitgeslagen gevel van het studentenhuis aan het spoor in Arnhem? Is wat er gebeurt achter deze grauwe muren enkel maar een onschuldig spel van studenten? Welk duister geheim dragen de bewoners met zich mee?

Kort nadat de twintigjarige Sander Versteeg in Arnhem op kamers gaat wonen gaan er dingen veranderen in zijn ouderlijk huis.

Als in de kleine evangelische gemeente in Wageningen een van de gemeenteleden ernstig ziek wordt, beschouwt de gedreven voorganger, Joost Renting, dit als een aanval uit het rijk der duisternis. Hij laat het er niet bij zitten en roept zijn gemeente op tot een geestelijke strijd.

Johan Versteeg is ambitieus in zijn werk en als oudste in de gemeente. Hij vindt dat de voorganger zijn geestelijke gaven en talenten onderschat en wijt dat aan het feit dat hij de grip verliest op Sander en op zijn vrouw, Christel, die nog steeds omgaat met een "verkeerde" jeugdvriendin.

Carla, de dochter van de voorganger en de vriendin van Sander, is jaloers op de vlotte, roodharige Miriam die ook in het studentenhuis woont. Zij is het die Sander stapje voor stapje inwijdt in de geheimen van het huis.

Wat begint met kleine irritaties neemt snel angstaanjagende vormen aan.

De nuchtere inspecteur Arends stuit, min of meer bij toeval, op enkele vreemde zaken. Voor hij het weet komt hij in aanraking met verbanden die zijn menselijk inzicht te boven gaan.

Exousia is een psychologische thriller waarin de lezer geconfronteerd wordt met grenzen en excessen van normen en waarden.

ISBN 90 6318 189 2
2001, Uitgeverij Novapres
prijs: Euro 18,90

omslagexousia.jpg

Exousia kan voor sommige lezers schokkend zijn.

"Exousia" betekent letterlijk macht. In de contekst van dit boek "macht der duisternis". Het woord is het grondwoord waarvan o.a. ook exorcist is afgeleid.

De vergelijking met een verhaal als "De Excorsist" gaat maar voor een heel klein deel op. In Exousia is wel degelijk sprake van duistere machten, maar de uiting ervan is veel subtieler. Een beter woord is sluipender. Waar het om gaat is de werking van "het kwaad" in de zwakten van het menselijke karakter. Exousia is hier en daar schokkend, maar is geen horror.

Of het boek echt het predicaat "christelijk" mag/moet hebben weet ik niet. Christelijke boeken roepen bij mij dingen op als zalvende verhalen en als je ze uit hebt ben je er weer eens in bevestigd hoe fijn het is om gelovig te zijn. Daar schrijf ik tegenin. Exousia is een kritisch verhaal. Het beschrijft in een thrillerscenario de gevolgen van excessen van normen en waarden. Wat ik ermee hoop te bereiken, naast gewoon een aantal spannende uren, is dat de lezer, en misschien vooral de christelijke lezer, nadenkt over wat echt is en wat niet.

 

Ik weet niet wat het effect is van dit boek op mijn schrijversimago van kinderboeken en jeugdboeken. Het kan heel goed uitpakken, het kan verkeerd vallen. Exousia is een eenzijdig belaste balans. Ik hoop en verwacht in ieder geval wel dat het opvalt.