Home | de schrijver | Littekens | Losgeld | Brand! | Exousia | De Laatste Week | Kromnagel | Het bezoek | bestellen
Boeken Erik de Gruijter
De Laatste Week

ISBN 90-6318-073-X
1999, Uitgeverij Novapres
prijs: Euro 18,89

omslagdlwv.jpg

De laatste week, samenvatting.

Het boek begint in Haarlem als Gertjan van der Woude naar huis rijdt van zijn werk en bijna op een auto voor hem klapt. De bestuurder is spoorloos.

In Rome bevinden zich in een schemerige kamer twee mannen: Oren Rasec en Efraim Ben Dan. Ze hebben enkele dagen gemediteerd. 'Het is zover', zegt een van de twee mannen. Buiten op straat is het verkeer een chaos. In opdracht van de eerste man worden verschillende berichten de wereld ingezonden.

Onderweg naar huis ziet Gertjan dat overal vergelijkbare ongelukken zijn geweest, waarbij steevast de bestuurder op onverklaarbare wijze weg is. Bij thuiskomst zijn Gertjans vrouw en kinderen er niet.

In Zwitserland zit een meisje, Nagheela, op de berghelling. Ze kijkt uit over het centrum waarin ze, samen met zo'n duizend andere jongeren, getraind wordt door Rashkalin. Het is een van de centra van de Tekna-gen (kinderen van de aarde), die wereldwijd onder leiding staan van Efraim Ben Dan. Ze krijgt een visioen en hoort een bazuinklank weergalmen op de bergwanden.

"De aarde is gezuiverd", is de boodschap van Efraim Ben Dan voor de Tekna-gen. Oren Rasec wordt geïntroduceerd als de komende Koning van de aarde.

Diezelfde avond gaat de boodschap van Efraim Ben Dan over de hele wereld. De Tekna-gen vieren uitbundig feest.

Nagheela gaat samen met een vriendin, Izkia, naar Nederland. Haar taak is, evenals van de duizenden andere jongeren, de boodschap van Efraim Ben Dan uit te dragen en dwalers op te sporen. Dwalers zijn die mensen die de boodschap van Efraim Ben Dan niet accepteren.

Efraim Ben Dan staat al snel bekend als de Profeet van de aarde. Gertjan heeft geen vrede met de verklaringen van de Profeet. Hij ziet geen reden dat de aarde zich van zijn vrouw en kinderen moest zuiveren. De dominee weigert mee te werken met de mensen van de Profeet en wordt daarom voor de ogen van Gertjan vermoord.

Gertjan komt alleen te staan in een wereld waarin niemand meer te vertrouwen is en waarin hij op zoek gaat naar wat er werkelijk is gebeurd. Hij wordt daarbij begeleid door enerzijds Nagheela en Izkia en anderzijds een vriend, Martijn van der Meulen, die "dwaalt". Ondertussen krijgt hij last van "stemmen" die hem ook fysiek aanvallen.

In de hele wereld doen zich op grote schaal onlusten, oorlogen en epidemieën voor. Langzaam veranderd de wereld in een smeulende puinhoop. Oren Rasec wordt geïnstalleerd als Koning der aarde met de Profeet aan zijn zijde.

Nagheela begint onder invloed van de verwoesting van de wereld te twijfelen aan de juistheid van de verklaringen van de Profeet.

Tussen Nagheela en Gertjan ontstaan gevoelens. Een reeks van gebeurtenissen leidt het viertal naar het centrum in Zwitserland. Daar escaleert het een en ander. Martijn en Izkia overleven het niet en Gertjan en Nagheela verliezen elkaar uit het oog. Ze vinden elkaar na jaren terug in Israël waar Nagheela deel uitmaakt van een ondergrondse kerk die Gertjan hielp uit te roeien. Gertjan komt voor de keuze te staan: zijn vriendschap met Nagheela en haar God wat vrijwel zeker de dood betekent, of meedoen met de legers van de Koning van de aarde. Het boek eindigt als in het dal van Meggido (Harmageddon) de legers van de aarde zich verzameld hebben om de komst van Jezus Christus naar de aarde te bestrijden en in Jeruzalem de gelovigen zich ondanks de mitrailleurs van het leger verzamelen om Hem te verwelkomen.

In het nawoord wordt toegelicht dat het boek zich afspeelt in de tijd van de Openbaring die het einde van de wereld aankondigt. De profetieën uit dit bijbelboek en de oudtestamentische profeten zijn op de voet gevolgd. De Bijbelse gebeurtenissen worden niet uitgebreid behandeld, ze dienen slechts als decor, als achtergrond.

Volgens de profeet Daniel zijn zeventig "weken" aangekondigd voor het einde van de wereld. Iedere "week" duurt zeven jaar. Dit boek beschrijft de laatste week.

De mening van de schrijver
 
De Laatste Week is het eerste verhaal dat ik heb geschreven. Ik heb het geschreven vanuit een bevlogenheid met het onderwerp.
Over dit onderwerp, het Bijbelboek Openbaringen, is veel discussie en onduidelijkheid. Er zijn (studie)boeken vol geschreven over wat de bedoeling of interpretatie van het boek zou moeten zijn. In deze thriller waag ik me niet aan een verantwoorden van de interpretatie. Ik heb gewoon de letterlijke tekst genomen en dat als decor gebruikt voor een thriller of roman op de voorgrond.
 
Om dit boek het best te kunnen waarderen zou je enige affiniteit met het onderwerp moeten hebben. Dat maakt het boeiender en misschien geloofwaardiger. Maar ook zonder die affiniteit is het goed leesbaar.
 
Wat ik moeilijk vond was om in een lopend verhaal een periode van zeven jaar te overbruggen, zonder vaart uit het verhaal te halen. Ik hoop dat dat gelukt is.